Znajdziesz nas wyłącznie w drogeriach

DLACZEGO STWORZYLIŚMY LINIĘ
SUPERFOODS dla WŁOSÓW?

Pielęgnacja jest równie ważna jak to, co jesz! Superfoods to prawdziwa bomba witaminowa dla organizmu, a teraz także dla Twoich włosów. Wszystkie elementy, którymi wzbogaciliśmy naszą linię – jarmuż, mleczko kokosowe, jagody Acai i masło Shea, razem ze składnikami odżywczymi i suplementami tworzą niezwykłe koktajle.

Petal Fresh SuperFoods dostarczą Twoim włosom
wszystkiego, co najlepsze z natury!




WEŹ UDZIAŁ W KONKURSIE

Ugaś pragnienie kokosem

Nawilżenie, nawilżenie i jeszcze raz nawilżenie! Mleczko kokosowe przynosi suchym włosom upragnioną ulgę. Z kolei olej migdałowy oraz witamina E dbają o to, żeby wilgoć pozostała wewnątrz kosmyków. Szampon, odżywka i serum z linii Get Drenched sprawiają, że włosy są jedwabiste i cudownie miękkie w dotyku!





WEŹ UDZIAŁ W KONKURSIE

KONKURS!
#SUPERFOODMIESIĄCA

Chcesz przetestować linię SuperFoods For Hair Get Drenched? Możesz wygrać 1 z 10 super zestawów!


CO ZROBIĆ, ABY WZIĄĆ UDZIAŁ W KONKURSIE?

1
Opracuj swój pomysł na danie z kokosem – może to być miąższ, mleczko kokosowe, olej kokosowy lub cały owoc.
2
Podziel się pomysłem poprzez formularz
konkursowy, który znajdziesz poniżej.



WEŹ UDZIAŁ

wypełnij
formularz zgłoszeniowy

Dziękujemy za wypełnienie formularza.
Pamiętaj! Co miesiąc nowa odsłona konkursu.
Już wkrótce otrzymasz kolejną szansę na wygranie kosmetyków SuperFoods!

BŁĄD
Nie udało się wysłać wiadomości.
Najprawdopodobniej podany adres e-mail został już wykorzystany.

Wgraj zdjęcia potrawy przygotowanej przez Ciebie:
(opcjonalnie)

Dodano 0 załączników:


galeria przepisów konkursowych

Pesto z liści jarmużu
(autor: Katarzyna Kosmala)

Składniki:

  • 5 liści jarmużu, oczyszczonych z grubszych łodyg
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka orzechów włoskich
  • 100 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Orzechy wraz z ziarnami słonecznika podprażyć na suchej patelni.
Liście jarmużu umyć, przełożyć do naczynia blendującego, dodać pokrojony na plastry czosnek podprażone orzechy i ziarna słonecznika, starty parmezan, oliwę oraz sól i pieprz.
Całość utrzeć na jednolitą masę. Jeśli pesto jest za gęste dodać więcej oliwy z oliwek.
Podawać do makaronów, kanapek.

Spagetti cukiniowe z sosem z blanszowanego jarmużu
(autor: Katarzyna Tyksińska)

Składniki:

  • 1 mała cukinii
  • tymianek, sól, pieprz
  • 10 g masło (lub olej kokosowy)
  • 3 – 4 pomidory suszone
  • 20g serka naturalnego topionego
  • 10g olej kokosowy
  • 80g jarmużu
  • 1 ząbek czosnku (ewentualnie płatki czosnku)
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Spagetti: Cukinię kroimy na cienkie paseczki, można to zrobić odbierakiem lub za pomocą specjalnych strugaczek do warzyw. Ja używam zwykłego obieraka. Na patelnię wlewamy olej, wrzucamy cukinię małymi partiami i podsmażamy. Ja lubię trochę chrupiącą, więc jest to chwilka. Każdą partię posypuję przyprawami. Układam na talerzu w formie gniazdka, w środku robiąc dołeczek.

Sos: Tłuszcz roztapiamy na patelni, wrzucamy jarmuż i blanszujemy. Pod koniec dorzucamy pokrojony czosnek i pomidorki, a gdy wszystko jest gotowe, dodajemy serek (ewentualnie mleczko kokosowe z żółtkiem). Całość wykładamy na cukiniowe gniazdko.

Zupa krem z jarmużu
(autor: Milena Grzegorczyk-Guźniczak)

Składniki:

  • 200 gramów świeżego jarmużu,
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • łyżka śmietany 18% do dekoracji
  • 1 łyżka masła
  • 2 cebule
  • 3 ziemniaki
  • wywar warzywny (ok. 1 litr)
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Z liści jarmużu wyciąć łodyżki. Cebulę i czosnek pokroić i dusić na maśle, następnie dodać jarmuż i dusić, aż zmniejszy objętość i nabierze intensywnego zielonego koloru. Do wywaru warzywnego wkroić ziemniaki i marchew. Podduszony jarmuż z cebulą i czosnkiem przełożyć do garnka z wywarem, gotować do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą miękkie zblendować wszystkie składniki na krem. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem dodać łyżkę śmietany.

Cukinia nadziewana jarmużem i serkiem camembert
(autor: Anita Świrbut)

Składniki:

  • 3 okrągłe cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • garść orzeszków ziemnych
  • oliwa z oliwek
  • 2 opakowania jarmużu
  • pół opakowania serka feta
  • serek camembert

Sposób przygotowania:

Na oliwie z oliwek podsmażyć delikatnie czosnek, dodać opłukany jarmuż, poczekać do zmniejszenia objętości, dodać pokrojona fetę i rozdrobnione orzeszki, przyprawić do smaku. Cukinie przeciąć na poł i wydrążyć, serek wymieszać z farszem i nałożyć do cukinii. Zapiekać w temp. 180stopni przez około 15min.

Chrupiące grzanki z jarmużem
(autor: Ewelina Walczyna)

Składniki:

  • 2-3 kromki razowego, ulubionego pieczywa
  • kilka liści jarmużu
  • 2-3 łyżki ricotty
  • płatki suszonych pomidorów
  • kilka orzechów włoskich
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kukurydzy
  • niewielki kawałek sera z błękitną pleśnią
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kromki chleba oraz wyłuskane orzechy włoskie lekko podpiekamy pilnując, aby były chrupiące, ale nie przypalone. Jarmuż duszimy pod przykryciem z odrobiną wody. Gdy zmięknie, dodajemy sól, pieprz i starty czosnek i jeszcze chwilę dusimy razem. Grzanki smarujemy ricottą, nakładamy na nie jarmuż, posypujemy startym lazurem, orzechami, kukurydzą i płatkami pomidorów.

Tarta wegetariańska z jarmużem
(autor: Anna Zyskowska)

Składniki:

  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 100 g zimnego masła
  • 6 łyżek lodowatej wody
  • 150 g sera pleśniowego typu gorgonzola
  • 5 ząbków czosnku
  • 100 g mąki gryczanej
  • szczypta soli
  • opakowanie jarmużu
  • 15 pokrojonych w paski suszonych pomidorów
  • przyprawy do smaku: gałka muszkatołowa, sól, pieprz, oregano

Sposób przygotowania:

Z mąki, masła, soli i wody zagniatamy szybko ciasto i wkładamy je na minimum godzinę do lodówki. Jarmuż przesmażamy z czosnkiem aż zmniejszy swoją objętość, dodajemy pokrojony drobno ser i suszone pomidory, doprawiamy i zdejmujemy z patelni.
Krucze ciasto wyjmujemy z lodówki. Na natłuszczoną formę do tarty nakładamy rozwałkowane ciasto, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy z pieca, nakładamy farsz, polewamy rozbełtanymi 4 jajkami wymieszanymi ze 100 g śmietany 12%.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 60 minut.

Zielone lody jarmużowe
(autor: Konrad Mokrzański)

Składniki:

  • 500g pokrojonego jarmużu
  • kilka łyżeczek syropu kolonowego
  • 400 ml schłodzonej śmietanki kokosowej
  • łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Jarmuż dokładnie blendujemy, a następnie dodatkowo przecieramy przez sitko o drobnych oczkach. Schłodzoną śmietankę kokosową ubijamy dodając sok z cytryny i kilka łyżeczek syropu klonowego. Do ubitej śmietanki dodajemy przygotowany jarmuż i dokładnie mieszamy całość, którą przekładamy do maszynki do robienia lodów lub do zamrażalnika (co godzinę należy lody delikatnie przemieszać).

Placki z łososiem, kaszą quinoa i jarmużem
(autor: Dorota Sępkowska)

Składniki:

  • ½ szklanki suchej kaszy quinoa
  • 100 g jarmużu
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • jogurt ze szczypiorkiem kolendrą i sokiem z cytryny albo tzatziki
  • 350 g łososia
  • pęczek szczypiorku
  • 1 duże jajko
  • szczypta słodkiej papryki, pieprzu cayenne, soli
  • limonka

Sposób przygotowania:

Kaszę quinoa ugotować zgodnie z instrukcją i przestudzić. Jarmuż umyć, pozbawić twardych łodyg i ugotować ok. 10 minut na parze, odstawić do przestygnięcia, a następnie dobrze odcisnąć z wody i posiekać na drobne kawałki. Łososia obrać ze skóry i pozbawić ości. Podzielić go na pół. Połowę łososia zmiksować razem z jajkiem na gładką masę. Resztę łososia posiekać w drobną kostkę. W misce umieścić kaszę, łososia (i posiekanego i tego z jajkiem), posiekany szczypiorek, sok z cytryny i przyprawy. Wszystkie składniki bardzo dobrze wymieszać ( najlepiej ręką). Odstawić na godzinę do lodówki. Z masy formować zwarte, płaskie kotleciki i smażyć na oleju z obu stron na rumiano. Podawać z sosem jogurtowym i limonką.

Kalafior z tofu i jarmużem
(autor: Aleksandra Karolak)

Składniki:

  • średniej wielkości kalafior
  • pasta tikka masala
  • około 1/4 szklanki wydrylowanych oliwek kalamata
  • spora garść świeżej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • cebula czerwona
  • 3 garście pokrojonego drobno jarmużu
  • porcja tofu (około 250g)
  • olej sezamowy lub kokosowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Tofu odsączamy i suszymy w piekarniku w około 200stopniach przez 15 min. Pokrojoną cebule i kalafior mieszamy w misce z dwoma łyżkami oleju i 3 łyżkami przyprawy masala. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Cebule i kalafior kładziemy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. W tej samej misce mieszany jarmuż z odrobina oleju i tikka masalą. Dodajemy go do pieczonych warzyw 5 minut przed końcem pieczenia. Rozgrzewamy w tym czasie patelnie i podduszone tofu mieszamy w misce za pomocą widelca aby lekko je rozgnieść, dodajemy oliwki oraz posiekaną pietruszkę. Mieszankę wrzucamy na gorącą patelnie gdzie są 2 łyżki rozgrzanego oleju. Smażymy przez 5 minut lub aż tofu zbrązowieje. Tofu podajemy wraz z pieczonymi warzywami i jarmużem. Wszystko dokładnie mieszamy i mamy gotowe danie.

Jajecznica z jarmużem
(autor: Monika Kocot)

Składniki:

  • 2 solidne garście jarmużu (bez zdrewniałych łodyg)
  • 1/4 kostki sera feta
  • łyżka masła do podsmażenia
  • 4 jajka
  • kilka krążków chili do posypania
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanym maśle kładziemy jarmuż i od razu wybijamy na niego 4 jajka w miarę równych odstępach. Trzeba to zrobić od razu, by jarmuż za długo się nie podsmażał, bo wtedy robi się brązowy i nieco gorzki w smaku.
Czekamy aż jajka się zetną. Wykładamy jajka z jarmużem na talerze. Posypujemy pokruszoną fetą (lub kroimy ją w drobną kosteczkę), krążkami chili oraz pieprzem. Podajemy z ulubionym pieczywem np. razowym lub bułką w formie tosta.

WYNIKI PIERWSZEJ
EDYCJI KONKURSU

#SUPERFOODMIESIĄCA

Zestawy produktów z linii
SuperFoods For Hair Damage Control
z regenerującym jarmużem otrzymują:

  • Aleksandra Karolak
  • Anita Świrbut
  • Anna Zyskowska
  • Dorota Sępkowska
  • Ewelina Walczyna
  • Katarzyna Kosmala
  • Katarzyna Tyksińska
  • Konrad Mokrzański
  • Milena Grzegorczyk-Guźniczak
  • Monika Kocot

To już
Przedostatnia
ODSŁONA KONKURSU

Wkrótce otrzymasz jeszcze jedną szansę na wygranie kosmetyków SuperFoods!


Obserwuj naszą stronę media społecznościowe,
a  jako pierwsza dowiesz się o  starcie konkursu!



Obserwuj Obserwuj