Znajdziesz nas wyłącznie w drogeriach

DLACZEGO STWORZYLIŚMY LINIĘ
SUPERFOODS dla WŁOSÓW?

Pielęgnacja jest równie ważna jak to, co jesz! Superfoods to prawdziwa bomba witaminowa dla organizmu, a teraz także dla Twoich włosów. Wszystkie elementy, którymi wzbogaciliśmy naszą linię – jarmuż, mleczko kokosowe, jagody Acai i masło Shea, razem ze składnikami odżywczymi i suplementami tworzą niezwykłe koktajle.

Petal Fresh SuperFoods dostarczą Twoim włosom
wszystkiego, co najlepsze z natury!




WEŹ UDZIAŁ W KONKURSIE

ZYSKAJ JEDWABISTĄ GŁADKOŚĆ DZIĘKI ORZECHOM

Orzechy znane są ze swoich bogatych właściwości odżywczych, wpływających pozytywnie na zdrowie organizmu. Orzech masłosza jest źródłem masła shea – cudownego składnika regenerującego skórę i włosy. Razem z witaminą B6 i olejem arganowym stanowi podstawę receptury linii Smooth Operator, przywracającej włosom naturalną gładkość, miękkość i blask!





WEŹ UDZIAŁ W KONKURSIE

KONKURS!
#SUPERFOODMIESIĄCA

Chcesz przetestować linię SuperFoods For Hair Smooth Operator? Wygraj 1 z 10 super zestawów!


CO ZROBIĆ, ABY WZIĄĆ UDZIAŁ W KONKURSIE?

1
Opracuj swój pomysł na danie z Twoim ulubionym rodzajem orzechów w roli głównej.
2
Podziel się pomysłem poprzez formularz
konkursowy, który znajdziesz poniżej.



WEŹ UDZIAŁ

wypełnij
formularz zgłoszeniowy

Dziękujemy za wypełnienie formularza.
Pamiętaj! Co miesiąc nowa odsłona konkursu.
Już wkrótce otrzymasz kolejną szansę na wygranie kosmetyków SuperFoods!

BŁĄD
Nie udało się wysłać wiadomości.
Najprawdopodobniej podany adres e-mail został już wykorzystany.

Wgraj zdjęcia potrawy przygotowanej przez Ciebie:
(opcjonalnie)

Dodano 0 załączników:


galeria przepisów konkursowych

Chia ze świeżym kokosem
(autor: Katarzyna Kosmala)

Składniki:

  • 200 ml mleczka koksowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 5 łyżek białych ziaren chia
  • ½ świeżego koksu

Sposób przygotowania:

Mleczko mieszamy dodajemy ziarna chia i odstawiamy na 2 godziny, a najlepiej na noc. Następnie dodajemy mód i mieszamy. Kokosa obieramy z brązowej skórki i kroimy na małe kawałki. Mieszamy nasiona chia z kokosem. Można przed podaniem schłodzić.

Kokosowo-owocowa zebra na zimno
(autor: Marzena Jedlińska)

Składniki:

  • 1 kg sera białego, trzykrotnie zmielonego lub tzw. z wiaderka
  • ¾ szkl. cukru pudru
  • 5 łyżek mleka
  • kilka kropel aromatu kokosowego
  • 4 łyżki żelatyny
  • Do dekoracji:
  • sezonowe czerwone owoce np. truskawki, czerwone porzeczki, maliny itp.
  • 300ml mocno schłodzonej śmietanki 36%
  • 1 szkl. wiórków kokosowych
  • 16g cukru waniliowego
  • 200g truskawek
  • 6 łyżek wrzątku
  • ½ szkl. wiórków kokosowych
  • świeże listki mięty

Sposób przygotowania:

Śmietankę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru. Ser zmiksować z pozostałym cukrem pudrem, wiórkami kokosowymi, mlekiem, cukrem waniliowym i aromatem kokosowym. Do sera dodać śmietankę i wymieszać. Ser podzielić na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3 sera. Truskawki zmiksować blenderem i dodać do 1/3 sera. Żelatynę rozpuścić we wrzątku i w takiej samej ilości dodać ją do masy serowej i truskawkowej. Wymieszać. Dno formy o średnicy 22cm wyłożyć folią spożywczą. Wylewać na tortownicę naprzemiennie 1 łyżkę wazową kokoso-serowej masy białej i masy truskawkowej, aż do całkowitego wykorzystania obu mas. Ciasto przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na min. 3 godz. lub najlepiej na całą noc. Przed podaniem wierzch posypać wiórkami kokosowymi i udekorować sezonowymi owocami np. truskawkami, czerwonymi porzeczkami, malinami i listkami mięty.

Vegańskie ceviche kokosowe
(autor: Martyna Piasecka)

Składniki:

  • 6 orzechów kokosowych (miąższ)
  • 1 szklanka małych pomidorków cherry
  • 1/2 szklanki drobno posiekanej kolendry
  • Sól do smaku
  • 2 cytryny
  • 1/2 szklanki drobno pokrojonej czerwonej cebuli
  • Pół szklanki ugotowanych ziaren kukurydzy
  • Sos Habanero (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Wydrąż kokosa i pokrój miąższ kokosowy na długie paski. Pokrój pomidorki cherry na plasterki.
Dodaj kukurydzę. Wymieszaj wszystkie składniki w dużej misce. Dodaj sok z cytryny, najpierw wyciśnij jedną i spróbuj, jeśli uważasz, że potrzebujesz dodać więcej, dodaj sok z połówki następnej cytryny. Dodaj sól do smaku. Sprawdź ponownie, jeśli potrzebujesz więcej cytryny, dodaj sok z pozostawionej połówki. Dodaj 1/2 łyżeczki sosu habanero (opcjonalnie).
Danie można podać w wydrążonych (lub wciąż z miąższem kokosowym) łupinkach kokosowych, przyozdobić na wierzchu papryką, posiekaną cebulką, cytryną, kilkoma chipsami, zielonym listkiem sałaty i kolendrą.

Tort Pavlova Raffaello
(autor: Maria Darlińska)

Składniki:


Ciasto:

  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 70g płatków migdałowych

Polewa:

  • 125 g serka mascarpone
  • 1 łyżka likieru kokosowego
  • 150 ml śmietanki kokosowej 22%*
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodaję cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej i błyszczącej piany. Dodaję sok z cytryny i znów chwilę ubijam. Dodaję przesianą skrobię ziemniaczaną oraz płatki migdałowe i delikatnie mieszam szpatułką. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia lub matą teflonową. Na papierze rysuję okrąg, o średnicy ok 22cm. Wykładam na niego masę bezową i formuję wyrównując boki bezy łyżką lub szpatułką ku górze. Wstawiam do nagrzanego do 150ºC piekarnika i po 5 minutach zmniejszam temperaturę do 110ºC i piekę przez 1 godzinę i 45 minut do 2 godzin. Pavlovę należy studzić w lekko uchylonym piekarniku. Wystudzoną bezę kładę na paterze. Wykładam krem kokosowy i ozdabiam wiórkami kokosowymi/pralinami Raffaello lub świeżymi owocami. Jako wariację czasem dodaję świeże maliny do kremu lub krem przekładam biszkoptami nasączonymi likierem lub gęstym sokiem (np.z mango).
Krem kokosowy:
Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Wszystkie składniki na krem kokosowy umieszczam w misie miksera i ubijam do otrzymania gładkiego, trzymającego formę kremu. Smacznego!

Krem z buraków z mleczkiem kokosowym i limonką
(autor: Maria Darlińska)

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 1 cebula
  • 1 limonka
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypior
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 ząbek czosnku
  • mleczko kokosowe
  • sól, pieprz
  • świeża mięta
  • prażone nasiona (sezam, słonecznik, dynia)

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni, na blaszce rozłożyć papier do pieczenia. Buraki dokładnie wyszorować, ponakłuwać i ułożyć na blaszce. Piec ok. 1 godziny.
Przestudzone buraki obrać i pokroić w kostkę razem z ziemniakami. Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na oliwie. Następnie dodać pokrojone ziemniaki i buraki, całość dobrze wymieszać. Do warzyw wlać wodę, aby były przykryte i gotować pod przykryciem, aż ziemniaki zmiękną. Na koniec dodać pół puszki mleczka kokosowego, kmin rzymski, sól, pieprz oraz sok z limonki. Zupę należy zmiksować na gładki krem. Podawać udekorowaną posiekanym szczypiorem, miętą, limonką, mini kleksem mleczka kokosowego oraz prażonymi pestkami.

Kuleczki raffaello
(autor: Piotr Bazela)

Składniki:

  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 2,5 szklanki wiórków kokosowych +do posypania (około 1,5 szklanki)
  • około 60 migdałów
  • 0,75 szklanki kaszy jaglanej suchej
  • 4 łyżki amaretto

Sposób przygotowania:

Migdały zalewam wrzątkiem i odstawiam na 15 – 20 minut. Odcedzam i obieram ze skórki. Suchą kaszę jaglaną przelewam wrzątkiem. Dokładnie, wielokrotnie płuczę w wodzie, odcedzam i przekładam do garnka. Zalewam mlekiem kokosowym. Gotuję przez około 20 minut, aż kasza się ugotuje i całkowicie wchłonie mleko. Początkowo gotuję pod przykryciem, a pod koniec gotowania zdejmuję pokrywkę. Następnie garnek zestawiam z ognia i kaszę lekko studzę. Kaszę jaglaną, 2,5 szklanki wiórków kokosowych, 4 łyżki amaretto, 6 łyżek syropu klonowego rozdrabniam blenderem na gładką masę. Ja robię to stopniowo, wszystkie składniki jednocześnie nie mieszczą mi się w pojemniku. Dodatkowo mam gwarancję, że wszystko jest dokładnie zmielone. Masę próbuję i jeśli nie jest wystarczająco słodka, dodaję więcej syropu klonowego. Mieszam. Z masy formuję kulki trochę mniejsze niż orzechy włoskie. W środek wciskam po jednym migdale. Obtaczam w wiórkach kokosowych i odkładam na talerz. Domowe raffaello z kaszy jaglanej jest już gotowe. Można je jeszcze wsadzić na jakiś czas do lodówki, wówczas będzie twardsze.

Japońska zupa - miso ramen z mleczkiem kokosowym
(autor: Sandra Jaworska)

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 kostka rosołowa (warzywna)
  • mała puszka mleczka kokosowego
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kurkuma, curry i pieprz cayenne
  • ulubione dodatki (u mnie kostka tofu, 2 jajka, 100 gram pieczarek, 1 zielona papryka, 2 rzodkiewki, kawałek nori, sezam, szczypiorek
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 gram pasty miso
  • 2 opakowania gotowego makaronu ramen
  • 3-4 łyżki sosu sojowego do marynowania tofu

Sposób przygotowania:

Tofu odsączyć, pokroić w plasterki i zamarynować w sosie sojowym. Po 15 minutach usmażyć na suchej patelni. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i usmażyć. Jajko ugotować na twardo. Płaty nori pociąć w paseczki, a z rzodkiewek wyciąć kwiatki. Cebulę usmażyć z czosnkiem, dodać przyprawy i kostkę rosołową, a następnie wszystko zagotować. Wrzucić pastę miso i mleczko kokosowe. Podgotować jeszcze 5 minut. W razie potrzeby doprawić. Makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu i wyłożyć na talerz. Wlać zupę i ułożyć dodatki. Smacznego :)

Wegańskie gofry z kokosową bitą śmietaną
(autor: Weronika Skibniewska)

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej/pełnoziarnistej,
  • łyżeczka oleju,
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina cukru waniliowego,
  • szklanka mleka roślinnego,
  • szczypta soli, cynamonu,
  • dowolny słodzik,
  • puszka mleczka kokosowego,

Sposób przygotowania:

Przesiewamy wszystkie suche składniki do miski. Następnie dodajemy mleko i olej. Mieszamy trzepaczką lub miksujemy na gładką masę. Powinna być dosyć gęsta. Ciasto wylewamy do rozgrzanej, natłuszczonej gofrownicy. Pieczemy 5-10 minut do zarumienienia. Aby przygotować bitą śmietanę z mleczka kokosowego musimy wcześniej wstawić je do lodówki na co najmniej kilka godzin. Po wyjęciu oddzielamy część stałą od płynnej. Część stałą ubijamy mikserem ze słodzikiem. Polecam po przygotowaniu takiej śmietany przed podaniem ponownie wstawić ją do lodówki na minimum 20 minut. Podajemy z ulubionymi owocami i dodatkami.

Omlet bounty
(autor: Marcelina Marciniak)

Składniki:

Omlet:

  • 1 jajko
  • 25 g mąki ryżowej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 40 g skyru naturalnego
  • trochę słodzika (opcjonalnie)

Środek:

  • 10 g kokosu
  • 1 niecała łyżeczka miodu
  • 60 g skyru naturalnego

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na omlet wymieszać dokładnie i smażyć z obu stron pod przykryciem. Składniki na środek omleta także wymieszać (zostawiając trochę kokosu do posypania) i wypełnić nim środek omleta. Na koniec omleta można polać rozpuszczoną czekolada bądź sosem.

Pudding z tapioki na mleczku kokosowym z musem z mango
(autor: Dominika Cis)

Składniki:

  • ok. 400 ml mleczka kokosowego
  • 1 mango
  • łyżka miodu
  • 40 g tapioki
  • kawałek imbiru
  • opcjonalnie płatki kokosowe do ozdoby

Sposób przygotowania:

Tapiokę zagotować z mleczkiem kokosowym (lub mleczkiem kokosowym i wodą), a później gotować na małym ogniu mieszając, aż kuleczki staną się całkiem przezroczyste. Mango umyć i przekroić na pół. Jedną część pokroić w kostkę, wsypać do rondelka, dodać obrany i pokrojony w większe kawałki imbir, oraz łyżkę miodu. Podgrzewać przez kilka minut, aż mango zmięknie, po czym wyjąć kawałki imbiru i zblendować wszystko, aż powstanie gładki mus. Gotową tapiokę nałożyć do pucharków, na wierzchu ułożyć mus z mango. Pozostałą część mango pokroić i udekorować deser. Opcjonalnie można posypać z wierzchu płatkami kokosowymi. Wyśmienite zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Poznaj zwycięzców
poprzednich edycji konkursu

Jarmuż

  • Aleksandra Karolak
  • Anita Świrbut
  • Anna Zyskowska
  • Dorota Sępkowska
  • Ewelina Walczyna
  • Katarzyna Kosmala
  • Katarzyna Tyksińska
  • Konrad Mokrzański
  • Milena Grzegorczyk-Guźniczak
  • Monika Kocot

JAGODY ACAI

  • Agnieszka Gadoś
  • Ewelina Walczyna
  • Joanna Buczyńska
  • Magdalena Kalisz
  • Małgorzata Jabcoń
  • Marcelina Marciniak
  • Maria Stefaniak
  • Maria Wakulińska
  • Olga Jarmolska
  • Patrycja Pospieszna

KOKOS

  • Dominika Cis
  • Justyna Lewandowska
  • Katarzyna Kosmala
  • Marcelina Marciniak
  • Maria Darlińska
  • Martyna Piasecka
  • Marzena Jedlińska
  • Piotr Bazela
  • Sandra Jaworska
  • Weronika Skibniewska

To ostatnia
ODSŁONA KONKURSU

Nie zwlekaj – weź udział w zabawie i wygraj kosmetyki SuperFoods!


Obserwuj Obserwuj