Znajdziesz nas wyłącznie w drogeriach

DLACZEGO STWORZYLIŚMY LINIĘ
SUPERFOODS FOR HAIR?

Pielęgnacja jest równie ważna jak to, co jesz! Superfoods to prawdziwa bomba witaminowa dla organizmu, a teraz także dla Twoich włosów. Wszystkie elementy, którymi wzbogaciliśmy naszą linię – jarmuż, mleczko kokosowe, jagody Acai i masło Shea, razem ze składnikami odżywczymi i suplementami tworzą niezwykłe koktajle.

Petal Fresh SuperFoods dostarczą Twoim włosom
wszystkiego, co najlepsze z natury!




SPRAWDŹ NASZE PRODUKTY

galeria przepisów konkursowych

Muffinki z malinami i migdałami
(Hanna Grzesiak)

Składniki: (10 sztuk)

  • 2 szklanki* mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mleka
  • szklanka malin
  • *szklanka ma u mnie pojemność 250 ml
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju
  • 30 g migdałów ( ja użyłam płatków)

Sposób przygotowania:

Składniki suche: mąkę, cukier, proszek wkładam do jednej miski i mieszam. Składniki mokre: olej, mleko, jajko wkładam do drugiej miski i mieszam, a następnie dodaję do miski z suchymi składnikami i wszystko dokładnie mieszam. Maliny i migdały dodaję do masy i delikatnie mieszam. Kładę ciasto do foremek silikonowych. Muffinki w trakcie pieczenia urosną, więc nie wypełniam ich po sam brzeg. Piekę 20 minut w nagrzanym do 175 stopni piekarniku.

Tarta a'la snickers bez pieczenia
(autor: Halina Kot)

Składniki:

  • 300 g ciastek zbożowych
  • 50 g masła orzechowego
  • 50 g masła orzechowego
  • 100 g białej czekolady
  • 50 g miękkiego masła
  • 150 g suszonych daktyli (bez pestek)
  • 100 g prażonych orzechów laskowych

Sposób przygotowania:

Spód: herbatniki należy pokruszyć, połączyć z roztopionym maseł w celu uzyskania konsystencji "mokrego piasku". Tak otrzymają bazę wyłożyć na formę do tarty. Moja forma jest silikonowa więc nie wymaga smarowania brzegów masłem - ale w przypadku formy metalowej bądź ceramicznej polecam wysmarowanie jej cienką warstwą tłuszczu, który zapobiegnie przywarciu do blachy. Masę wcisnąć w dno i boki formy tak, by stworzyła ona równomierny spód. Ciasto chłodzimy przez ok 15 minut, wstawiając je do lodówki.
Nadzienie: Na około pół godziny przed przygotowaniem daktyle zalewamy szklanką gorącej wody. Po tym czasie nadmiar wody usuwamy. Daktyle łączymy z masłem orzechowym i blendujemy. Otrzymaną masę łączymy z prażonymi orzechami laskowymi. Gotowy karmel wykładamy na chłodzony spód i ponownie stawiamy na kwadrans do lodówki.
Polewa: czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, a następnie równomiernie polewamy nią schłodzoną tartę. Czas przygotowania to niespełna godzina, a smak nie do zapomnienia! :)

Wegański sernik krówkowy oblany karmelem posypany kruchymi orzechami
(autor: Aleksandra Krzyżańska)

Składniki:

  • ok. 350g ciasteczek owsianych
  • 150g naturalnego tofu
  • puszka mleczka kokosowego (przynajmniej 75% kokosa!)
  • 150 ml śmietanki wegańskiej (u mnie sojowa)
  • 150g cukru
  • 1/3 szklanki soku z cytryny
  • 200g ulubionych orzechów (u mnie włoskie i fistaszki pół na pół)
  • 150 ml płynnej, roztopionej margaryny roślinnej
  • 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 2 łyżki proszku budyniowego
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka porządna miodu
  • kilka kropel ekstrakt waniliowy

Sposób przygotowania:

Kruszymy ciasteczka owsiane (może być w rozdrabniaczu, bądź ręcznie) na małe kawałeczki, dodajemy margarynę rozpuszczoną i 2 łyżki masła orzechowego. Mieszamy do połączenia składników. Wykładamy na blaszkę (u mnie 24x30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i chowamy do schłodzenia do lodówki. W rondelku podgrzewamy cukier ze śmietanką wegańską na małym ogniu, pilnując i mieszając co chwilę, aż masa mocno zgęstnieje i przybierze barwy karmelowej. Do miski wrzucamy pokruszone w palcach tofu, ugotowaną kaszę jaglaną, 2 łyżki masła orzechowego, mleczko kokosowe, proszek budyniowy, miód, ekstrakt waniliowy, sok z cytryny i blendujemy na gładką masę sernikową. Do masy dodajemy 3 łyżki płynnego karmelu i blendujemy jeszcze chwilkę do połączenia składników. Wykładamy masę na blaszkę z ciasteczkami i sernik trafia do piekarnika ustawionego na 160 stopni na ok. 40 min. Po tym czasie ostudzamy ciasto i polewamy naszym karmelem, a następnie posypujemy pokruszonymi orzechami (moje trafiły na chwilę do rozdrabniacza przed posypaniem). Wstawiamy do lodówki do całkowitego przestygnięcia i po co najmniej 4 godzinach wyjmujemy, kroimy i delektujemy się przepysznym smakiem! ♥

Fondant czekoladowy z orzechami laskowymi
(autor: Justyna Bąk-Kisielewicz)

Składniki:

  • 4 łyżki posiekanych orzechów laskowych
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 70 g mąki
  • kakao do posypania kokilek
  • 100 g gorzkiej czekolady 60% kakao
  • 70 g masła

Sposób przygotowania:

Posmarować kokilki masłem, obsypać kakao, włożyć do lodówki. W rondelku rozpuścić masło i czekoladę na małym ogniu. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać mąkę, a następnie roztopioną czekoladę z masłem. Dodać 2 łyżki orzechów laskowych. Masę nakładać łyżką do kokilek. Włożyć do lodówki na 20 min. Piec w temp. 180° C z termoobiegiem lub 200 bez termoobiegu przez 8 minut. Po upieczeniu odstawić na 2 minuty, a następnie wyłożyć na talerz. Posypać pozostałymi orzeszkami. Podawać ciepłe z ulubionymi lodami. SMACZNEGO 🙂

Kinder Bueno
(autor: Olga Jarmolska)

Składniki: (1 porcja)

  • mascarpone – 2 łyżki
  • kakao – 1 łyżeczka
  • starta mleczna czekolada – 1 łyżka
  • cukier puder – 1 czubata łyżka
  • posiekane orzechy ziemne – 1 łyżka
  • ciastko francuskie – 1 szt

Dodatkowo:

  • bita śmietana + orzeszki ziemne + czekolada – do dekoracji

Sposób przygotowania:

Mascarpone ucieramy z cukrem pudrem, kakao, mleczną czekoladą i posiekanymi orzechami. Do słoiczka wkładamy posiekane ciasto francuskie, warstwami wlewamy krem orzechowy, dekorujemy bitą śmietaną, orzechami i czekoladą. Podajemy mocno schłodzone! Smacznego!

Pyszne batoniki musli orzechowe
(Anna Cis-Kaliszuk)

Składniki: (1 porcja)

  • 110 g miodu
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • szczypta soli
  • 50 g płatków owsianych
  • 50 g bakalii, np. suszonej żurawiny lub rodzynek
  • 250 g dowolnych orzechów: laskowych, włoskich, migdałów, macadamia, nerkowców itd., i/lub ziaren np. słonecznika czy dyni; ważna jest proporcja

Sposób przygotowania:

Rozpuścić w rondelku miód i masło orzechowe. Orzechy posiekać lub zmiksować w malakserze, to samo można zrobić z płatkami owsianymi. Do rozpuszczonego miodu i masła orzechowego dodać orzechy, ziarna, płatki owsiane i bakalie. Dokładnie wymieszać. Foremkę o wielkości około 24/24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W przypadku użycia formy silikonowej nie trzeba papieru. Rozprowadzić masę w foremce, wyrównać i lekko ugnieść. Piec w 150 stopniach przez około 20 minut. Po upieczeniu ostudzić, wyjąć z formy, ewentualnie dodatkowo schłodzić kilka godzin w lodówce (choć nie mam nigdy cierpliwości tego robić). Ostrym nożem pokroić na małe kawałki-batoniki. Najlepiej przechowywać w lodówce, aby nie miękły. Smacznego! :)

Tarta z gruszkami, orzechami i serem camembert
(Kazimiera Kopacz)

Składniki: (1 porcja)

Ciasto:

  • 200g mąki
  • 1 jajko
  • 100g masła
  • 1 łyżka cukru pudru

Nadzienie:

  • 200g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 1 gruszka
  • 7 orzechów włoskich
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 ser camembert
  • 2 łyżki płynnego miodu

Sposób przygotowania:

Ciasto: Wszystko szybko zagnieść, spłaszczyć i wstawić na 0,5 godz. do lodówki. Wykleić ciastem dno i boki prostokątnej blaszki o wym. 10x32cm (blaszki niczym nie smarować). Ponakłuwać i wstawić blaszkę do zamrażalnika na 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do temp. 190 st. Wstawić od razu tartę wyjętą z zamrażalnika do gorącego piekarnika. Piec 20 min. Ostudzić.
Nadzienie: wszystko dokładnie wymieszać, żeby pozbyć się grudek i wylać na upieczony spód tarty. Ułożyć na masie pozostałe składniki, tj. gruszkę obraną i pokrojoną w ósemki, ser pokrojony w paski, orzechy posiekane i polać wszystko miodem. Wstawić tartę ponownie do piekarnika nagrzanego do 190st na 20 minut. Smacznego!!!

Wegańskie klopsiki z masłem orzechowym i ciecierzycą
(autor: Bartłomiej Kubicki)

Składniki:

Klopsiki:

  • puszka ciecierzycy w zalewie
  • ½ szklanki ugotowanej kaszy quinoa
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ¼ szklanki posiekanej kolendry
  • ¼ posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka sosu chilli
  • ¾ - 1 szklanka orzeszków ziemnych - można zamienić na bułkę tartą ale dodać jej mniej
  • trochę pokruszonych orzeszkow do obtoczenia klopsików (opcjonalnie)

Sałatka:

  • 4 marchewki
  • garść orzeszków ziemnych
  • garść kolendry
  • garść kiełków fasoli mung (opcjonalnie)

Sos:

  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • ½ łyżeczki sosu chilli (opcjonalnie)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 2-3 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania:

Odsączyć ciecierzycę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć ciecierzycę i piec ok 10 minut, aż się lekko wysuszy. Dodać ciecierzycę do robota kuchennego i pulsacyjnie rozdrobnić (można też rozgnieść widelcem). Orzeszki rozdrobnić w mikserze. Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Orzeszki/bułkę tartą dozować tak, żeby uzyskać zwartą masę, z której będzie można ulepić klopsiki. Można je dodatkowo obtoczyć w pokruszonych orzechach. Odstawić na minimum 2 godziny do lodówki. Przygotować sos: Wszystkie składniki umieścić w słoiku i dokładnie wymieszać. Marchewkę pokroić w cienkie wstążki (najlepiej obieraczką) i blanszować przez 3 minuty we wrzątku, odstawić do odsączenia na sitku. Z masy uformować klopsiki, dobrze je zbijając w rękach. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, ułożyć na niej klopsiki i pokropić oliwą. Piec ok 15 minut i w połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę. Klopsiki podawać z marchewką (można dodać kiełki) kolendrą i orzeszkami, polane sosem.

Tarta Snickers
(Angelika Szlęzak)

Składniki: (1 porcja)

Spód ciasteczkowy:

  • 150 g ciastek maślanych
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • biały krem:
  • 100 g mascarpone
  • łyżka cukru waniliowego
  • 50 g masła
  • łyżka mleka
  • 250 g kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru

Toffi i dodatki:

  • puszka toffi ok 350 g
  • 70 g solonych orzeszków
  • 2 łyżki kremówki 30 %
  • łyżka masła
  • 50 g mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasteczka pokruszyć drobno, czekoladę gorzką roztopić w kąpieli wodnej z masłem i mlekiem, wymieszać wszystko z pokruszonymi ciastkami na jednolitą papkę. Wyłożyć nią podłużną formę i włożyć do lodówki. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem, dodać mascarpone, cukier waniliowy, wymieszać i nałożyć na ciasteczkowy spód. Krówkę (toffi) podgrzać z masłem, ostudzić i włozyć do rękawa kuchennego, wyciskać pomału na białą masę kremową. Na wierzch posypać orzeszkami solonymi i polać roztopioną czekoladą mleczną. Włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Pycha!

Ciasto z orzechami
(Maria Piechowska)

Składniki:

Spód ciasta:

  • 200g ulubionych ciasteczek owsianych
  • 100g orzechów włoskich
  • 50g masła
  • 3 łyżki miodu
  • 2 banany

krem:

  • 500ml śmietanki 30%
  • 2 banany
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka żelatyny

dekoracja:

  • 50/100g orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • 1 szklanka cukru
  • kilka łyżeczek wody

Sposób przygotowania:

Spód ciasta: ciasteczka oraz orzechy połamać i wrzucić do rozdrabniacza. Dorzucić masło i miód. Utrzeć na jednolitą masę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć otrzymaną masę. Dogniatać łyżką, by uformować gładki spód. Banany pokroić na plasterki i rozłożyć. Schować do lodówki. Krem: żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody, odstawić do ostygnięcia. Banany ugnieść razem z miodem. Można dodać kilka kropel z soku z cytryny. Śmietankę ubić. Stopniowo dodać pozostałe składniki, cały czas miksując. Żelatynę najlepiej przelać przez sitko by nie zostawiła grudek. Gotowy krem można przelać na blachę ze spodem. Odstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc. Dekoracja: orzechy posiekać nożem, rozłożyć na górze ciasta. Na gorącą patelnie wsypać szklankę cukru, łyżkę miodu i stopniowo dodawać po łyżce wody, cały czas mieszając. Masa musi być gęsta.Kiedy zaczną robić się bąbelki, odstawić z gazu cały czas mieszając. Masa stygnąć będzie tężeć. Karmel będzie gotowy gdy masa zrobi się trudna do mieszania, wtedy można zacząć go nakładać na ciasto.

Poznaj zwycięzców
poprzednich edycji konkursu

Jarmuż

  • Aleksandra Karolak
  • Anita Świrbut
  • Anna Zyskowska
  • Dorota Sępkowska
  • Ewelina Walczyna
  • Katarzyna Kosmala
  • Katarzyna Tyksińska
  • Konrad Mokrzański
  • Milena Grzegorczyk-Guźniczak
  • Monika Kocot

JAGODY ACAI

  • Agnieszka Gadoś
  • Ewelina Walczyna
  • Joanna Buczyńska
  • Magdalena Kalisz
  • Małgorzata Jabcoń
  • Marcelina Marciniak
  • Maria Stefaniak
  • Maria Wakulińska
  • Olga Jarmolska
  • Patrycja Pospieszna

KOKOS

  • Dominika Cis
  • Justyna Lewandowska
  • Katarzyna Kosmala
  • Marcelina Marciniak
  • Maria Darlińska
  • Martyna Piasecka
  • Marzena Jedlińska
  • Piotr Bazela
  • Sandra Jaworska
  • Weronika Skibniewska

ORZECH

  • Halina Kot
  • Aleksandra Krzyżańska
  • Justyna Bąk-Kisielewicz
  • Olga Jarmolska
  • Anna Cis-Kaliszuk
  • Kazimiera Kopacz
  • Bartłomiej Kubicki
  • Angelika Szlęzak
  • Hanna Grzesiak
  • Maria Piechowska

BĄDŹ Z NAMI NA BIEŻĄCO